8 листопада у Волинській області буде встановлено “червоний” рівень епідемічної небезпеки. Таке рішення прийняте сьогодні на позачерговому засіданні Державної комісії ТЕБ та НС. У зв’язку з цим буде запроваджено ряд суворих обмежень.
Зокрема, забороняється робота закладів громадського харчування (окрім адресної доставки та замовлень навинос), ТРЦ, непродовольчих ринків та магазинів, спортзалів, басейнів, фітнес-центрів і салонів краси, а також проведення масових заходів ( окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів) тощо.
Проте обмеження не діятимуть, якщо 100% працівників відвідувачів закладів (заходів) вакциновані. Преференції також діятимуть для осіб, що видужали (з моменту видужання минуло не більше 180 днів) або ж мають негативний результат тесту, дійсний протягом 72 годин. Це може бути ПЛР або антиген-тестування, однак здійснене сертифікованою лабораторією.
Якщо у працівників є протипоказання до здійснення вакцинації, за умови наявності відповідних довідок від сімейного лікаря, вони можуть продовжувати роботу за умови наявності негативного ПЛР або антиген-тесту.
За наявності тільки однієї дози вакцини допуск до роботи дозволяється в жовтій та помаранчевій зонах, а у червоній зоні працівник зобов’язаний здійснювати тестування кожні 72 години до отримання другої дози вакцини. Відповідні вимоги встановлені постановою Кабінету міністрів України № 1236 від 9 грудня 2020 року.
Суб’єктам господарювання рекомендовано перевіряти як наявність, так і валідність сертифікатів вакцинації своїх відвідувачів, оскільки у випадку виявлення підробленого сертифікату під час перевірки передбачена відповідальність. QR-коди можна відсканувати та перевірити їх валідність за допомогою додатку Дія.
Перевірки закладів господарювання на дотримання карантинних обмежень розпочнуться уже з понеділка, 8 листопада. При виявленні порушень можуть застосовуватися попередження, штрафні санкції у розмірі 17 тис. грн для ФОП та 34 тис. грн для ТОВ. У випадку повторного порушення на підприємство може чекати збільшення штрафів, звернення до правоохоронних органів щодо порушення кримінальної справи, зупинка діяльності підприємства за порушення санітарного законодавства.