Якість питної води у Володимирі знаходиться у нормі. Про це свідчать результати досліджень хіміко-бактеріологічної лабораторії управління водопровідно-каналізаційного господарства.
Контроль за якістю питної води у місті проводиться хіміко-бактеріологічною лабораторією УВКГ відповідно до вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10. Загалом дослідження здійснюються за 17-ма показниками. Лабораторія підприємства атестована ДП «Волиньстандартметрологія» на право проведення вимірювань у сфері поширення нагляду державного метрологічного нагляду.
Водопостачання у місто подається з 11-ти артезіанських свердловин. Протяжність водопровідних мереж становить 46, 1 км. З них 6,1 км знаходиться у зношеному та аварійному стані, що становить 14,2% від загальної кількості мереж. У 2021 році відремонтовано та замінено 350 метрів погонних водопроводу, перекладено водогін по вулиці Павлова, завершується капітальний ремонт водопровідних мереж на вулиці Кобзарській, протяжністю 480 метрів.
Для знезараження води встановлена електролізна установка «Пламя-2» продуктивністю 10 кг активного хлору на добу. Для електролізу використовується сіль кухонна ГОСТ 13830-84 (таблетована сіль). Для знезалізнення води використовується модульна установка Fcosoft FPB продуктивністю 240 м³ (10 шт) з підвищувальними помпами WILO (Н-38 м №-37 кВт), фільтруючий матеріал – гранули з каталітичними властивостями на основі алюмосилікату.
Моніторинг питної води у свердловинах упродовж багатьох років свідчить про те, що її склад за органолептичними, хімічними, бактеріологічними аналізами майже не змінюється та відповідає вимогам ДСанПіНу.
У таблиці подані середні показники якості питної води централізованих систем водопостачання Володимир-Волинського центрального водозабору за 2021-й рік:
№ |
Назва показника |
Одиниці виміру |
Числове значення |
Обсяг споживання |
|
Норма |
Факт |
||||
1 |
Смак та присмак |
бали |
ДСанПіН 2.2.4.171-10 < 2 |
0 |
|
2 |
Запах при t 20° С, t 60° С |
бали |
< 2 < 2 |
1 1 |
|
3 |
Забарвленість |
градуси |
< 2 0 |
2,2 |
|
4 |
Каламутність |
НОК |
< 1, 0 |
0,14 |
|
5 |
Водневий показник |
одинці р-н |
6,5-8,5 |
7,26 |
|
6 |
Хлор залишковий, вільний |
мг/дм³ |
< 0,5 |
0,3 |
|
7 |
Амоній |
мг/дм³ |
< 0 5 |
< 0, 0 5 |
|
8 |
Нітрати |
мг/дм³ |
< 0 5 |
< 0, 003 |
|
9 |
Нітрати |
мг/дм³ |
< 50,0 |
3,76 |
|
10 |
Загальна жорсткість |
м.моль/дм³ |
< 7,0 |
5,0 |
|
11 |
Сухий залишок |
мг/дм³ |
< 1000 |
243,3 |
|
12 |
Хлориди |
мг/дм³ |
< 250 |
12,56 |
|
13 |
Залізо загальне |
мг/дм³ |
< 0,2 |
0,022 |
|
14 |
Загальне мікробне число t 37° С |
КУО/см³ |
< 100 |
15 |
|
15 |
Загальні коліформи |
КУО/100см³ |
відсутність |
відсутні |
|
16 |
Е солі |
КУО/100см³ |
відсутність |
відсутні |
|
17 |
Ентерококи |
КУО/100см³ |
відсутність |
відсутні |
|
|
|
|
|
|
|